Wohnhäuser St. Alban-Tal Basel (CH)

Diener & Diener

Auteurs

  • Marius Grootveld TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Door twee haaks op elkaar staande appartementengebouwen met ateliers in de wijk St. Alban-Tal als een collage van twee bouwvolumes op te vatten die een logische voortzetting vormt van het omliggende stedelijk weefsel, bouwt dit ensemble voort op de idee van Aldo Rossi dat de stad als een geheel beschouwd moet worden. De twee bouwvolumes, met een vergelijkbaar formaat, staan – op de plaats van twee voormalige papiermolens – dicht op elkaar aan weerszijden van een smal industriekanaal, net als een aantal oude papierfabrieken direct ten zuiden van het ensemble. Het westelijk bouwvolume accentueert het einde van de centrale weg door St. Alban-Tal en flankeert tevens een langwerpig plein langs de Rijn. Het oostelijk volume richt zich met zijn lange zijde op de rivier en biedt een weids zicht over het water, wat wordt geaccentueerd door een reeks hoge ramen op de bovenste verdieping, die van een nadrukkelijk vooruitstekende dakrand is voorzien.

In de articulatie van de gevels heeft iedere lange zijde van de twee volumes een wezenlijk ander voorkomen. De twee gebroken wit gestucte gevels grenzend aan het publieke domein spreken de taal van de Nieuwe Zakelijkheid. Ze bemiddelen tussen de voor- en naoorlogse stad die men beide in de directe omgeving aantreft. Ook adresseren ze specifieke momenten in de stedelijke sequentie door de precieze positionering van open en gesloten delen in de gevel. De keerzijden van de volumes zijn elk anders. De zuidgevel die uitgeeft op het oude industriële kwartier neemt het principe van de board and batten bekleding over en kleurt mintgroen. Dit verleent een haast landelijke sfeer aan de op het zuiden georiënteerde tuin. De keerzijde van het westelijk bouwvolume bestaat uit een lichtgrijs gestuct betonnen grid met een industrieel voorkomen. Deze oostgevel grenst direct aan het smalle kanaal waarover een ranke loopbrug ligt die beide gebouwen met elkaar verbindt. De uiteenlopende gedaanten van het project herinneren aan een wandeling door de stad. Ze vormen een opeenvolging van atmosferen waar de bezoeker zich doorheen beweegt en waar iedere volgende plek zich al aankondigt.

Biografie auteur

Marius Grootveld, TU Delft, Architecture and the Built Environment

Marius Grootveld is a Dutch architect and researcher based in Ghent. He graduated cum laude from Delft University of Technology in 2012, having also studied abroad at the University of Illinois in Chicago. In Belgium he worked as a project architect at Bovenbouw Architectuur (2012-2017) and founded his office Veldwerk Architecten, together with Jantje Engels, in 2016. Besides this Grootveld has been writing and teaching design studios at the RWTH Aachen, Delft University of Technology and the Academy of Rotterdam since 2016 on the theme of the public gradient and its representation (a building is not an independent entity but one that is in dialogue with its surroundings). He also regularly contributes to publications and exhibitions in the form of written and photo- graphic essays on architecture.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2019-04-01