WoonWerkPand Tetterode Amsterdam (NL)
Johan W.F. Hartkamp, Jan Frederik van Erven Dorens, Merkelbach & Karsten, Merkelbach & Elling, K.P.C. de Bazel, bewoners en gebruikers
Samenvatting
Wanneer in 1981 N.V. Lettergieterij Amsterdam, voorheen N. Tetterode, de Bilderdijkstraat verlaat, wil een ontwikkelaar er luxeappartementen en winkels bouwen. Als protest tegen deze plannen bezetten krakers het gebouw. Vijf jaar later koopt de gemeente het gebouwencomplex en de krakers kunnen, via woningcorporatie Het Oosten, als één vereniging het casco huren. Holslag van Nek van Hoek Architekten renoveert het gebouw en doet een aantal ingrepen om het pand veilig te kunnen gebruiken. De meest opvallende ingreep is het verwijderen van een deel van het dak boven de fabriekshal tussen de gebouwen, waardoor een binnenplaats ontstaat die tevens vluchtweg is.
Het realiseren van deze woon-werkgemeenschap binnen een robuust casco doet denken aan de ideeën van John Habraken: het door verschillende architecten ontworpen industriële gebouwencomplex is de drager, de inbouw wordt vormgegeven door de gebruikers. Habraken vindt dat wonen het gevolg moet zijn van actie en dat voor identificatie het in bezit nemen nodig is. Zo beschouwd is kraken en de daaruit voortgekomen woongemeenschap precies wat hij beoogt.